Comment

De kracht van Vitamine D voor je gezondheid!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine d en waar zit het in?

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je gezondheid. Niet alleen voor je botten, maar ook voor je weerstand is vitamine D onontbeerlijk. Hoe kom je aan voldoende vitamine D en wie loopt meer risico op een tekort? Maar eerst: wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine D?

Vitamine D: gezondheidsvoordelen

Naast dat vitamine D goed is voor de botten en weerstand, heeft de vitamine nog andere voordelen voor je gezondheid:

·         Beschermt de cellen

·         Geeft mentaal en fysiek een boost

·         Vermindert het risico op diabetes type 1

·         Draagt bij aan een gezond gewicht

Vitamine D is een krachtige antioxidant die schadelijke vrije radicalen in je lichaam afvangt. Dat draagt bij aan het behoud van gezonde cellen en weefsels.

Doordat de vitamine betrokken is bij de celgroei en celdeling, kan deze bijdragen aan meer fysieke kracht. Ook ondersteunt vitamine D het functioneren van de spieren. De voedingsstof is eveneens goed voor je gemoedstoestand.

Dat vitamine D het risico op diabetes type 1 helpt verminderen, blijkt onder andere uit een onderzoek bij kinderen. Het risico nam met maar liefst 78 procent af bij 50 microgram vitamine D per dag.

Naast dat een hoger lichaamsgewicht meer vitamine D vraagt, zijn er aanwijzingen dat mensen met obesitas minder gemakkelijk afvallen als ze een tekort hebben aan de vitamine.

Voedselbronnen van vitamine D

Vitamine D vind je in een aantal voedingsmiddelen, zoals zalm. Toch zou je deze vissoort bijna elke dag moeten eten om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Tonijn en sardines bevatten veel minder vitamine D.

Eierdooiers bevatten zo’n 1 microgram vitamine D. Hetzelfde geldt voor 85 gram runderlever. Ook daarvan zou je dus erg veel moeten eten om aan voldoende vitamine D te komen.

De enige goede voedingsbron van vitamine D is levertraan. Zo bevat een theelepel (5 ml) kabeljauwlevertraan 10 microgram vitamine D in een vorm die je lichaam gemakkelijk opneemt (vitamine D3).

Plantaardige voedingsmiddelen bevatten een minder goed opneembare vitamine D, namelijk D2. Ons lichaam moet deze nog omzetten in de actieve vorm.

Vitamine D uit zonlicht HALEN

De beste bron van vitamine D is zonlicht. Je lichaam is in staat om de vitamine aan te maken onder invloed van UVB-straling. Het is dan wel belangrijk dat deze straling het aardoppervlak kan bereiken. Dit is vrijwel alleen het geval vanaf het late voorjaar tot het begin van de herfst.

In de zomer, als de zonkracht sterk genoeg is, kun je over het algemeen met 15 tot 30 minuten in de zon volstaan voor voldoende vitamine D. Hoe lang je nodig hebt om vitamine D aan te maken, is afhankelijk van het pigment in je huid. Hoe meer pigment, hoe langer je in de zon moet zijn om te zorgen voor voldoende vitamine D.

Soms is de zonkracht zo sterk, is je huid nog niet voldoende aangepast of heb je zo’n lichte huid dat je al na 5 of 10 minuten in de zon verbrandt. Daarom is het altijd belangrijk dat je je huid goed in de gaten houdt en deze op tijd beschermt met kleding of een gezond zonnebrandproduct met minerale filters.

Vitamine D werkt samen met andere voedingsstoffen

Veel voedingstoffen staan niet op zichzelf. Zo ook vitamine D. Deze vetoplosbare vitamine werkt samen met andere vetoplosbare vitamines als vitamine A en K. Het is daarom belangrijk om ook je inname van deze vitamines in de gaten te houden.

Magnesium is eveneens belangrijk zijn voor de werking van vitamine D, net als verschillende B-vitamines. Een tekort aan vitamine D kan de opname van B12 en folaat verminderen.

Het belang van bijslikken voor ouderen

Ouderen lopen eerder risico op een vitamine D-tekort omdat zowel de aanmaak als de omzetting van vitamine D verandert naarmate de leeftijd vordert. Zo vermindert de aanmaakcapaciteit door de huid en daalt de nierfunctie, wat een soepele omzetting bemoeilijkt.

Daarnaast komen ouderen over het algemeen minder vaak in de zon. Voor ouderen is het dan ook van belang om deze vitamine bij te slikken.

Bij de keuze voor een supplement is het essentieel om een goed vitamine D supplement te kiezen. Hierbij is de vitamine D opgelost in olie voor een betere opneembaarheid. Het product bevat actieve vitamine D en is verder vrij van kunstmatige toevoegingen.

Bronnen

Hyppönen, E. et al (2001). Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study, 358(9292),1500-3.

Khosravi, Z.S. et al. (2018). Effect of Vitamin D Supplementation on Weight Loss, Glycemic Indices, and Lipid Profile in Obese and Overweight Women: A Clinical Trial Study. International journal of preventive medicine, 9, 63.

Lotfi-Dizaji, L. et al. (2019). Effect of vitamin D supplementation along with weight loss diet on meta-inflammation and fat mass in obese subjects with vitamin D deficiency: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial. Clinical endocrinology (Oxf), 90(1),94-101.

Giustina, A. et al. (2023). Vitamin D in the older population: a consensus statement. Endocrine, 79(1), 31–44.

Vette vis bevat vitamine D

Comment

Comment

De (Veer)kracht van Voeding!

Wat kan gezond eten voor jou doen om meer veerkracht te ontwikkelen? Voor Team Heartbeats mocht ik weer een blog schrijven. waarin ik dat uitleg zodat je meer positieve energie ervaart en dus beter in je vel komt te zitten. Ga dus aan de slag met je eetpatroon en met ‘BrainFood’ om mentaal krachtiger te worden. Hoe? Dat lees je hieronder.

De Kracht van Voeding!

Fysieke gesteldheid is een onderdeel van de 5 van veerkracht van Team Heartbeats zodat je beter kunt omgaan met tegenslagen en uitdagingen in het moderne leven of op je werk. Hieronder vallen de volgende 4 leefstijlpijlers: voeding, beweging, ontspanning en slaap. Vandaag wil ik je laten kennismaken met de kracht van voeding op je mentale welzijn en het directe effect daarvan op je veerkracht. Lees hier verder

Comment

Comment

De kracht van bewegen voor meer veerkracht!

Voor Team Heartbeats mocht ik een blog schrijven over welk effect bewegen voor je brein heeft en kan helpen in het groeien naar meer veerkracht en mentaal welzijn en het ervaren van meer energie en positiviteit. Door regelmatig te bewegen of stevig te sporten word je weerbaarder, ervaar je meer positiviteit en energie. Lees vooral hieronder verder als je meer wilt weten over de kracht van bewegen.


DE KRACHT VAN BEWEGEN (BEWEEG JE STERK!)

Een onderdeel van de 5 van Veerkracht van Team Heartbeats is fysieke gesteldheid. Hierbij staat een belangrijke vraag centraal: wat kan je helpen om je energieker en fitter  te voelen waardoor je beter bestand bent tegen leven- en werk gerelateerde uitdagingen en tegenslagen? Het antwoord ligt in de vier pijlers die behoren tot de fysieke gesteldheid, namelijk beweging, voeding, slaap en ontspanning. Vandaag ga ik het met je hebben over de kracht van bewegen voor jouw veerkracht! Lees hier verder



Comment

Comment

Goede voornemens? Zo hou je het vol!

Elk jaar maken we weer goede voornemens om ze meestal 2 weken later weer te laten. Hoe komt dat toch dat goede voornemens zo lastig vol te houden zijn?

In de krant AD Utrechts Nieuwsblad van donderdag 14 januari geef ik tips hoe je je goede voornemens wel kunt laten slagen.

Dit belangrijkste tips uit dit artikel zijn;

  • Maak je doel concreet, kies 1 goed voornemen, ipv meerdere.. Een concreet doel kan bijvoorbeeld zijn: Ik wil in 3 maanden tijd 5 kilo afvallen

  • Deel vervolgend dit einddoel op in kleine stappen, die je concreet maakt. Om af te vallen kun je bv starten met water drinken ipv frisdrank. meer groenten en fruit te eten als je dat nog niet deed

  • Eet zo puur en onbewerkt mogelijk. Vind je gewoon water bijvoorbeeld wat saai, voeg een schijfje citroen, muntblad of wat rood fruit toe.

  • Eet niet zozeer minder maar vervang in eerste instanties b ongezonde snacks bijvoorbeeld door gezondere.

  • Wees vooral een beetje lief voor jezelf. Dus gaat het een dag minder goed dan voelt dat misschien als falen, maar de volgende dag kun je de draad gewoon weer oppakken.

Toch zul je merken dat ondanks tips het lastig is om nieuw gedrag blijvend in je gewoonten te krijgen. Het lukt in het begin omdat we gemotiveerd zijn maar die motivatie neemt vaak snel af. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor goede voornemens maar voor alles wat je wilt bereiken bijvoorbeeld rondom een gezonde leefstijl zoals de wens om af te vallen, gezonder te leven, om meer energie te krijgen en een betere conditie of als je bijvoorbeeld snackgedrag wilt vervangen door gezondere gewoontes. Hoe zorg je ervoor dat je oude patronen doorbreekt en nieuw gedrag kunt aanleren. Want aanleren van nieuw gedrag kost tijd en vooral veel oefenen. Oefenen met het nieuwe gedrag zorgt er uiteindelijk voor dat je beter wordt en als je dat blijft doen, wordt het vanzelf een mooie nieuwe gewoonte. gemakkelijk is dit soms niet. Een stukje doorzettingsvermogen is nodig. Vind je het lastig om zelfstandig aan de slag te gaan of hiermee aan de slag te blijven zodat het ook gaat lukken op de langere termijn? Neem gerust contact op zodat je deze keer wel doorgaat zonder na 2 weken af te haken, op een manier die bij jouw past, waardoor je nu wel je doel bereikt , zodat jij beter in je vel zit en een lichter gewicht bereikt. Klik op de button hieronder om een gratis telefonisch consult aan te vragen.


HIeronder het originele artikel en online AD Utrechts Nieuwsblad met alle tips.

20210114_103955.jpg



Comment