Comment

HP FOOD&FIT TIP: EET VEZELS!

1. Door vezels ben je sneller verzadigd en door dit volle gevoel eet je minder en door meer vezels te eten, val je af, ook omdat het je lichaam meer energie (dus calorieën) kost om het te verteren.
2. Vezels zorgen voor een optimale darmwerking, wat verstopping voorkomt.
3. Het verlaagt je cholesterol en en houdt je bloedsuiker stabiel en verlaagt de kans op diabetes

Eet dagelijks flink wat groente (minstens 450gram), waarvan een gedeelte als rauwkost, neem 2-3 stuks fruit, vermijd juices of fruitsappen zoveel mogelijk. Hierin zitten amper tot geen vezels waardoor je vooral fruitsuikers binnenkrijgt en die zorgen juist voor een piek in je suikerspiegel en die suikers worden in je lichaam omgezet in vet waardoor je juist aankomt en dat wil je niet! Vezels uit granen, de zogenaamde onoplosbare vezels, zetten uit in je darmen en bevorderen een goede stoelgang. Daarom is het belangrijk veel te drinken bij deze vezels zodat deze kunnen opzwellen. Ook bevatten noten, zaden en pitten flink wat vezels maar beperk deze laatste tot 1-2 handjes per dag.

Comment

2 Comments

HP FOOD&FIT TIP: DRINK WATER


Start je dag na het opstaan altijd met een groot glas water. Het liefst lauw/warm dat is wat relaxter voor je darmen en vergemakkelijkt de opname door je lichaam. Je lichaam verliest ook 's nachts veel vocht. Water in de vroege ochtend geeft meteen een kickstart. Bijna alle processen in je lichaam hebben vocht nodig om te functioneren. Dus erg belangrijk dat je voldoende binnenkrijgt en regelmatig aangevuld wordt. Zorg voor minstens 2 liter water op een dag (dit mag bv ook thee zijn) en bij sporten zelfs meer. Te weinig water/vocht drinken op een dag kan oa hoofdpijn veroorzaken, je huid dof en droog maken en je urine donkerkleuren maar ook kun je onrustig worden en je concentratie neemt af. Wist je dat wanneer je een hongergevoel hebt, dat je lichaam niet altijd behoefte heeft aan eten maar dat dit ook een behoefte aan vocht kan zijn? Je lichaam geeft namelijk hetzelfde signaal af voor trek in voedsel of behoefte aan water. Daarom is het altijd goed eerst iets te drinken en dan pas iets te eten. Het zorgt er ook voor dat je honger gestild wordt, waardoor je vervolgens minder eet.

2 Comments

Comment

Healthy tips voor guilty pleasures tijdens de feestdagen

Kerstdagen, oud en nieuw, ik hou ervan. Gezelligheid met vrienden en familie, een (echte) kerstboom in huis, lichtjes erin, lichtjes op het balkon. Ik vind het heerlijk maar merk ook dat door de gezelligheid gezond soms plaats maakt voor ongezond maar wil ook wel genieten van wat guilty pleasures. Ik probeer daarin wel een goede balans te vinden. Door mijn basis goed te houdenen bewuste keuzes te maken op het gebied van lekkere verleidingen. Hoe kom je de feestdagen gezond of zo gezond mogelijk door. 

No stress:
Geniet van het gezelschap van familie en vrienden om je heen. Laat je meevoeren door de gezellige sfeer en laat de teugels een beetje laten vieren door jezelf niet alles te verbieden. Hoe meer je jezelf verbiedt hoe meer je er naar verlangt en want de stress die het oplevert, geeft ook spanning en leidt daarnaast de aandacht misschien ook af van je familie en die stress is ook niet goed voor je lijf.  Hoe dan wel die feestdagen doorkomen en toch lekker genieten?

Start de dag gezond!
Als je basis in de ochtend goed is, heeft dat een positief effect voor de rest van de dag. Begin de dag goed met een paar glazen water, nadat je bent opgestaan. Dit zorgt voor een frisse start en je lichaam is meteen gehydrateerd en stilt ook de eerste trek. Laat de croissants zoveel mogelijk liggen. Deze zijn enorm vet en bevatten voor de rest vooral lege koolhydraten en dat zorgt ervoor dat je alleen maar meer trek krijgt na korte tijd. Maak eens scrambled eggs, voeg wat tomaat toe of kook lekkere eitjes voor jezelf, je lief of je gezin en versier er samen met rauwkost je boterham mee. Tijdens de feestdagen ontbijt je vaak later en kun je ontbijt en lunch ook ineen doen, een brunch dus. Wanneer je kiest voor brood, kies voor speltvolkoren brood of speltvolkoren broodjes Voeg een salade toe met bv tonijn of maak een mooie schaal met mozzarella en tomaat, of maak een kleine smoothie voor eenieder, of een yoghurt/kwark gerechtje in een mooi glaasje met fruit erop. Je kan bv denken aan kwark met warme appel met kaneel en wat rozijnen en geschaafde amandel. Houd je van bakken? Bak je eigen kerststol die je maakt van spelt volkorenmeel, krenten, rozijnen en noten. De varianten in de winkel bevatten vaak veel toegevoegde suiker en zijn gemaakt van tarwebloem

Ga  naar buiten
Probeer tijdens de feestdagen even een frisse neus te halen, na ontbijt of lunch, maak een wandeling. Dit beetje beweging zorgt er ook voor dat je spijsvertering beter werkt en dat je je ook lekkerder voelt en niet uit verveling gaat eten. Als je kinderen hebt, is het helemaal lekker om naar buiten te gaan. Zo kunnen ze zich even uitleven tijdens die dagen binnen. Ben je gek op hardlopen en wil je dat de feestdagen niet al teveel invloed op je hebben, doe dan een rustige intervalloop tijdens 1 van de kerstdagen of vlak voor kerst en erna. Ook na kerst tot aan oud en nieuw kan je nog een of twee keer gaan lopen

Zorg voor gezonde gerechten en snacks:
Vind je het lastig al dat lekkers te laten staan? Ook hier is het mogelijk om andere keuzes te maken. Zorg naast de reguliere (ongezonde) snacks voor wat rauwkost bij de borrel. Kies voor plakjes komkommer met beleg zoals bv hummus of een klein plakje zalm erop. Maak een dipsausje van yoghurt met kruiden of maak van avocado, tomaat en rode peper je eigen guacamole en zet er rauwkost naast. Zorg tijdens het diner voor bijgerechten in de vorm van verschillende groenten en lichte salades. Stil daarmee je eerste trek en kies daarna pas voor je guilty pleasures. Je zal zien dat je daarvan dan minder neemt en toch enorm geniet van alles wat je eet.

Slim omgaan met alcohol:
Je ontkomt er bijna niet aan; alcohol. Het hoort voor de meeste mensen bij de feestdagen en gezelligheid. Vind je het lastig om nee te zeggen of wil je toch genieten van een glaasje, dan hier nog wat tips. Begin de gezellige middagborrel of het diner eerst met een flink glas water voor de dorst. Je zal zien dat je daarna minder drinkt. Wissel een glas wijn bijvoorbeeld af met een glas water en dan weer een glaasje wijn.  Gebruik kleinere glazen en doe ze halfvol.  Hoe voller het glas, hoe meer je geneigd bent om het snel leeg te drinken.  Een glas water tussendoor drinken heeft als voordeel dat je in totaal minder drinkt en daardoor ook minder last hebt van een kater. Waardoor je beter slaapt en je de volgende dag je ook weer fit voelt. Wanneer je brak bent heb je meer de neiging om naar vette, meer ongezonde snacks te grijpen.

Slaap voldoende:
Het is gezellig, het wordt laat, de alcohol vloeit rijkelijk waardoor je slechter slaapt of na een paar uur al weer wakker bent. Of je kinderen staan al weer vroeg bij je bed de volgende dag, dus die paar extra uurtjes slaap zitten er dan ook niet in na die late avond met de nodige wijn. Wil je fit de feestdagen doorkomen, zorg ervoor dat je vooraf aan de feestdagen en tussen kerst en oud en nieuw goed voor jezelf zorgt, daardoor slaap je beter. Ga regelmatig even naar buiten voor wat beweging en een frisse neus. drink water en lekker veel kruidenthee en rust lekker uit  En het meest simpele,  ga op tijd naar bed,  voor en na kerst en het liefst ook tijdens kerst, zodat je je fitter voelt en zo na de feestdagen weer gemakkelijk in je ritme komt om bijvoorbeeld het sporten weer op te pakken. Wist je dat te weinig slaap ook je metabolisme in de war kan schoppen?  Waardoor je je lichaam in de stressmodus blijft staan en je bijvoorbeeld ook niet verder afvalt.

Eet kleinere porties:
Veel eten en kerst het lijkt bij elkaar te horen, maar hoeft niet.. Probeer te genieten van alles wat je eet. Kauw rustig en eet met aandacht. Dit zorgt ervoor dat je je ook bewuster bent van alles wat je eet waardoor je ook sneller voelt wanneer je genoeg hebt gegeten. Verzadiging voel je namelijk pas na 15 minuten. Is de keuze groot, omdat er veel gerechten zijn  en wil je toch van alles genieten, eet dan van alles een heel klein beetje. Wat ook helpt, is de koolhydraten in de vorm van rijst, aardappels of pasta zoveel mogelijk te laten staan tijdens de uitgebreide diners. Dit zorgt voor een minder vol gevoel en geeft je de ruimte om vervolgens bijvoorbeeld een keer te genieten van het dessert. Het gaat uiteindelijk om de balans. Ook kunnen kleinere borden helpen. Het is bewezen dat je dan minder eet.

Ik wens je hele mooie, gezellige kerstdagen toe met familie en vrienden. Geniet ervan en alvast een fantastisch en healthy 2016!

Comment

Heerlijke Healthy kruidnoten

Comment

Heerlijke Healthy kruidnoten

De Sint is weer in het land, de winkels liggen vol met lekkers maar hoe toch te genieten zonder schuldgevoel? Door je pepernoten of eigenlijk kruidnoten zelf te bakken met gezonde(re) ingrediënten. Pepernoten lijken meer op taaitaai (ze zijn ook taaier) en kruidnoten zijn knapperig en smaken meer zoals speculaas. Ik zelf ben enorme fan van kruidnoten. Een paar jaar geleden kon ik vanaf september zomaar wekelijks een zak opeten.......Ik was echt kruidnoten verslaafd en dan heb ik het over de kruidnoten die in de winkel liggen en ook kon ik de fondant muizen&kikkers niet weerstaan. Zowel pepernoten als kruidnoten zitten vol met veel suiker en allerlei kunstmatige toevoegingen. Nu heb ik die behoefte een stuk minder en kan me bijna niet meer voorstellen dat ik dat toen in zulke hoeveelheden at.... Maar sinterklaas zonder kruidnoten vind ik ook weer geen échte Sinterklaas. Het Sinterklaasspel ook weer gedaaan dit jaar. Elk jaar weer hilarisch. De gastvrouw had pepernoten uit de winkel gescoord en mijn bakje zelfgebakken pepernoten stond ernaast op tafel. Uiteindelijk werd er meer gesmuld van mijn pepernoten, dan de suikervolle uit de winkel, een mooi compliment voor mij! :-) Dus ik durf jullie hierbij het recept te presenteren voor een bakplaat vol heerlijke healthy kruidnoten.

Wat heb je nodig?
200 gr Volkoren (Spelt)meel
5 theelepels speculaaskruiden
1 theelepel Wijnsteenbakpoeder (of gewone bakpoeder)
1 theelepel (gemalen) venkelzaad
60 gram kokosbloesemsuiker
1 tl agavesiroop of ahornsiroop
4 eetlepels kokosolie
3 eetlepels (amandel)melk of water
1 ei
snufje zout
evt ½ theelepel vanille bourbon  

Materiaal
Oven
Bakplaat met bakpapier
Beslagkom en diep bord
steelpan

Hoe maak je het?
Verwarm de oven op 150 graden. Doe de droge ingrediënten in een beslagkom. Roer telkens goed door (of langzame stand keukenmachine) na elk ingrediënt zodat alles goed verdeeld wordt. Eerst het volkoren speltmeel, de speculaaskruiden, het venkelzaad, de kokosbloesemsuiker en voeg op het laatst de wijnsteenbakpoeder toe en meng deze goed met de meelmix. Klop het ei los in een schaal, smelt de kokosolie zachtjes in een pannetje. Voeg het ei toe aan de havermout-meel mix. Roer door en doe hetzelfde met de kokosolie. Roer deze goed door, tot dat het hele meel een klein laagje olie heeft. Voeg de amandelmelk toe.  Kneed het deeg een paar minuten goed door elkaar, dit gaat het snelst en het gemakkelijkst met je handen. Is het te droog (brokkelig) voeg dan een klein beetje water toe het moet een egale bal deeg worden maar pas op dat het niet te nat wordt. Als het deeg blijft plakken aan je handen is het te nat, voeg dan nog een beetje speltmeel toe en kneed het tot je een gladde bal hebt. Neem een klein plukje deeg en rol er een vast/glad balletje van. Zoals je dat ook doet met gehaktballetjes voor in de soep bijvoorbeeld.  Leg de pepernotenballetje op de bakplaat met een klein beetje ruimte tussen elke pepernoot en druk het balletje een beetje plat met een vinger. Laat de pepernoten zo’n 40 minuten bakken. Controleer na 30 minuten of ze al gaar zijn door een pepernoot uit de oven te halen en deze doormidden te breken. Als deze knapperig is, en lekker smaakt natuurlijk, zijn ze gaar. Wanneer ze nog een beetje taai  zijn dan nog iets langer bakken. Let op dat je ze ook weer niet te lang laat bakken, want dan worden ze bitter.

IIk wens je een gezellige sinterklaast toe!

Comment