1 Comment

Oranje boven! Wortelspread of wortelhummus

Wortelspread of wortelhummus

Wortelspread of wortelhummus

Nog een nachtje slapen en onze koning viert zijn verjaardag. Eigenlijk ben ik op Koningsdag altijd enorm Oranjegezind. Ik hou van gezelligheid en allemaal in het oranje een mooi feestje vieren. Ik woon in Utrecht en daar begint het vieren van de Oranjeverjaardag eigenlijk al de avond van tevoren met de Utrechtse Vrijmarkt. Als je nog oude spullen of rommel in huis hebt waar je vanaf wilt dan is de Vrijmarkt de perfecte manier om deze daar te verkopen. Op de dag zelf ben ik meestal in Amsterdam te vinden, waar het harstikke gezellig is in de Jordaan. Dit jaar is het alleen wel erg koud, nat en veel wind. Dus tijd om thuis een oranje sfeer te creëren. Ik bedacht deze Oranje Wortelspread. Super lekker als spread op je brood in plaats van boter bijvoorbeeld en welke je nog meer kan versieren met rauwkost, snijbiet of plakjes ei, heerlijk als lunch. Of als dip bij de borrel met bv rauwkost, of op stukjes komkommer als snack. De kikkererwten zorgen voor de nodige eiwitten en vullen goed. De wortels zitten vol met vitaminen, zoals vitamine A, helpt bij de aanmaak van nieuwe cellen, is goed voor je huid en zorgt ervoor dat je in het donker goed kunt zien. De olie zorgt voor de juiste vetten en de tahin (gemalen sesamzaad) bevat ook veel vitaminen in mineralen. De ´gewone´ hummus bevat behalve kikkererwten geen andere groente en dat heeft deze wortelspread natuurlijk wel want die bevat wortels. 
Hieronder het recept. Eigenlijk quite simple  je hebt alleen een keukenmachine nodig of staafmixer nodig. Morgenochtend zijn veel supermarkten nog open en kun je de ingrediènten nog even snel kopen. 

Wat heb je nodig:
300gr wortels
100gr kikkererwten (gekookte)
2 eetlepels kokosrasp
2 takjes koriander (blaadjes)
¼ theelepel rode chilipeper grinder of vlokken of 2cm rode peper in hele kleine stukjes
2 eetlepels tahin
¼ tl gemalen (gedroogde) gember
1 eetlepel olie,  bv sesamolie of olijfolie
1 eetlepel citroensap
Eventueel verder spicen met peper en zout toevoegen en kleinbeetje gemalen komijn
Wat gedroogde knoflook naar smaak toevoegen of kleine knoflookteen

Hoe maak je het:
Kook de wortels beetgaar. Laat de kikkererwten uitlekken en spoel ze af in vergiet.
Doe alle ingrediènten en doe een paar blaadjes van de koriander erdoor in de keukenmachine. ik heb zelf zo´n kleine variant welke bij mijn staafmixer hoort. Roer regelmatig even door. Blijft de hummus te droog, voeg een klein beetje water toe. het moet een beetje smeuiig zijn. Op het einde kan je de rest van de koriander klein maken, erdoor roeren en nog wat ter decoratie erboven op.

Ik gebruik voor het maken van hummusrecepten bijna altijd gedroogde knoflook, daar deze beter te doseren en te mengen is. Een teentje verse knoflook kan  ook, let op dat je het dan goed mengt. Houd je niet van te pittig. Laat dan de rode peper weg en vervang deze door zwarte gemalen peper en proef tussendoor of het naar je zin is.

3 x hoera voor de Koning! Ik wens je een super gezellige Koningsdag, waar je ook bent in Nederland buiten (in de kou) of met familie en vrienden, geniet ervan! 

1 Comment

1 Comment

HP FOOD&FIT TIP: 9 tips om gezond(er) uiteten te gaan

Uiteten dit weekend? Heerlijk vind ik het om uiteten te gaan, gezellig genieten maar als je net aan je goede voornemens bent begonnen en die wilt volhouden, kan dat best lastig zijn. Hier wat tips wat je avond net wat gemakkelijker maakt en wat ervoor zorgt dat je geniet maar dat het toch niet helemaal uit de hand loopt

1. Probeer het broodje vooraf te vermijden. Als je behoorlijke honger hebt, kan ik me voorstellen dat het mandje brood zo leeg is en dat levert vooral veel lege calorieën op en zorgt voor een plofgevoel als het hoofdgerecht nog komen moet. Zorg dus dat je van tevoren al iets (gezonds) gegeten hebt of bestel ipv brood, bv olijven

2. Patat blijft een echte guilty pleasure maar is helaas niet de gezondste.  Vraag in plaats van bijvoorbeeld patat bij het hoofdgerecht aan de ober of je een salade kunt krijgen. Je kunt altijd nog een paar patatjes van je tafelgenoot pikken, en van die paar frietjes enorm genieten. Er zijn ook restaurants die frietjes maken van zoete aardappel. Zeker eens proberen als dat op de kaart staat, net wat gezonder dan gewone aardappel en bevat weinig zetmeel

3. Is de portie groente op jouw bord ver te zoeken en bestaat deze alleen uit een paar slablaadjes? Vraag om een extra portie groente. Veel restaurants doen dit wel tegen een kleine vergoeding

4. Vraag of de dressings en sauzen apart geserveerd kunnen worden. Zo bepaal jij wat je ervan wilt gebruiken.

5. Toetjes zijn mijn guilty pleasure als ik uiteten ben. Thuis geef ik er niet zovel om, maar in een restaurant moet ik toch altijd even de kaart bestuderen.  Bestelt je tafelpartner wel een dessert en heb je daar veel moeite mee? Maak het jezelf niet te moeilijk, want daar krijg je alleen maar stress van, dus proef een klein hapje. Doe je ogen dicht, proef langzaam en geniet intens! Een kleine guilty pleasure, maar voel je niet schuldig. Ik heb het dan over een of twee hapjes niet het hele toetje overnemen!;-) Kun je het toch niet laten, deel dan het toetje. het scheelt je in ieder geval de helft aan calorieën. Neem er lekker een verse muntthee bij en geniet van iedere hap

6. Drink geen of weinig alcohol of frisdrank maar bestel meteen water. Hier kun je veel winst mee behalen. Wijn en frisdrank bevatten veel suiker. Vind je zonder alcohol het wel erg ongezellig? Spreek met jezelf van tevoren af (en eventueel met je partner) wat je gaat drinken. Bijvoorbeeld 1 glas wijn bij het hoofdgerecht en hou je hieraan. Drink ervoor en erna water. Een andere tip om niet of amper te drinken is om de BOB te zijn.

7. Neem alleen een hoofdgerecht, meestal is dat meer dan voldoende. Wil je toch een voorgerecht, kies dan een voorgerecht in de vorm van een salade. Heb je ook meteen je portie rauwkost binnen.

8. Check de menukaart van tevoren thuis, zodat je weet wat ze serveren. Hier kun je dus ook de keuze van je restaurant door laten bepalen. Je kunt ook altijd het restaurant vooraf bellen om je dieetwensen kenbaar te maken. 

9. Je bent een avondje uit, dus geniet er vooral van en laat de stress rondom je goede voornemens niet de overhand krijgen. Je ziet hierboven dat ik wat soepeler ben en daarvoor is het ook weekend. Dus je kunt jezelf een lekkernij gunnen en tegelijkertijd daarnaast verantwoorde keuzes maken. Als je de rest van de week niet teveel 'zijstapjes' maakt, is er niet veel aan de hand als dat een avondje in het weekend wel een keer gebeurd. Enjoy!

 

1 Comment

Comment

HP FOOD&FIT TIP. Te zwaar? Deze 9 producten helpen je met afvallen

1. Groene thee: is goed voor je vetverbranding dankzij de stof catechine die vetverbranding bevordert

2. Bleekselderij: Bevat Calcium. Dit bindt vetten aan zich wordt zo uitgescheiden

3. Mosterd: Een lepeltje mosterd kan je vetverbranding tot 20% verhogen! Grijp nu niet meteen naar een stuk rookworst ter compensatie;-)

4. Kaneel: Houdt je bloedsuiker stabiel, kies voor pure kaneel. Ceylon kaneel is van zeer goede kwaliteit

5. Ananas: In de winter wat lastig te verkrijgen maar in ananas zit bromelaïne en dat verhoogt je stofwisseling

6. Visolie (omega 3) Inname van goede vetten wat visolie is,, stimuleert verbranden van slechte vetten. Het helpt ook hoge bloeddruk te verlagen

7. Avocado: Is een fruitsoort en is calorierijk, maar geeft door de enkelvoudige onverzadigde vetten, de zogenaamde goede vetten een langdurig verzadigd gevoel en bevat in tegenstelling tot ander fruit amper suikers maar wel veel vezels

8. Appel: De pectine zorgt voor stabiele bloedsuiker en vormt soort gel in je maag, zodat het opname van suikers vertraagt en daarom minder snel in vet worden omgezet. Pectine wordt ook voor de binding van jam gebruikt. Snoep verstandig;-)

9. Eieren: Bevat alle essentiële aminozuren welke spiermassa in stand houden en helpen opbouwen maar welke ook goed verzadigen. Je valt ook af omdat het verteren van eiwitten het lichaam meer energie kost dan bv het verbranden van koolhydraten. Een eitje is lekker als gezond tussendoortje of in een omelet als lunch.

Comment

1 Comment

HP FOOD&FIT TIP: GOED KAUWEN die hap!

Van Kooten en Bie, een satirisch komisch duo uit de jaren tachtig op TV, zeiden het al: “Je eten goed kauwen zodat het gelijkmatig in je bloed ‘komp’. ” Je eten kauwen is belangrijk. In je mond bevinden zich al enzymen die een begin maken met het verteren van de koolhydraten in je eten. Niet goed kauwen betekent slechtere vertering, wat als gevolg kan hebben, verminderde opname in je bloed van essentiële voedingsstoffen. Sommige deskundigen zeggen dat je 20 tot 30x op een stevige hap moet kauwen, dat is erg veel. De meeste mensen komen niet boven de 3-5 x kauwen uit! We zijn in de loop der jaren alleen maar sneller gaan eten mede omdat tegenwoordig de meeste voeding bewerkt en daardoor meestal zachter is. Probeer het maar eens met wat rauwkost, vlees, stevig brood of ander eten wat kauween verest. en verleng vervolgens bij elke hap het aantal keer kauwen. Je bestek tussen twee happen even neerleggen, helpt ook. Je mond maakt bij het verwerken van eten meer speeksel aan en er wordt een seintje naar de maag afgegeven dat er eten aankomt. Verder brengt goed kauwen meer rust, je geniet meer wat je eet, en je valt er ook nog van af! Als je overgewicht hebt, eet je waarschijnlijk ook te snel. Mensen die te zwaar zijn, hebben de neiging te schrokken en verorberen daardoor in een korte tijd veel eten. Overeten gaat dan vanzelf. Je lichaam geeft namelijk pas na een kwartier een signaal van verzadiging af. Door langzamer te eten, eet je ongemerkt minder omdat je eerder het ‘maag vol’ signaal krijgt en val je ook nog af. Dus goed kauwen die hap!

1 Comment