2 Comments

NIEUW: Ons kookboek Gezonde Wereldgerechten komt uit!

Jaaaa, nog een paar weken en ons kookboek “Gezonde Wereldgerechten” komt uit en deze wordt op 22 oktober gelanceerd. Alle Spaanse gerechten heb ik verzorgd! Samen met 13 auteurs hebben we hard gewerkt en het resultaat wordt prachtig. Het boek wordt nu gedrukt. Wil jij dit unieke boek alvast bestellen/reserveren? De 1e druk van het vorige boek was namelijk vóór lancering al uitverkocht!, stuur me een bericht via de button hieronder.
Het was een mooie culinaire reis om recepten te maken, te proeven, uit te proberen, en niet te vergeten, het resultaat vast te leggen met Sander Kleijn van Bijzonderkleijn.nl zodat er bij mijn recepten ook prachtige foto’s staan.

Het boek kost € 24,95 en is vanaf nu bij me te bestellen. Dit gezonde kookboek is een initiatief van Irene Lelieveld en bevat meer dan 150 gezonde wereldrecepten voor ontbijt, lekkere lunches, mooie avondmaaltijden en overheerlijke nagerechten uit:
Afrika (diverse landen) Amerika (midden), Australië, Engeland, Griekenland, India, Iran, Israël, Italië, Japan, Nederland, Mexico, Scandinavië, Spanje en Turkije. Dat wordt werelds koken en smullen! #gezondewereldgerechten 

Er komt een échte boeklancering en jij kan daar bij zijn! 
De boeklancering is op 22 oktober en jij kan daar bij zijn. Iedereen is welkom!
Deze vindt plaats van 13.00-16.00 uur in Limburg.  Leuk als je me laat weten als je komt.
Er worden workshops en kookdemonstraties gegeven, de auteurs van het kookboek zullen er zijn en bij hen kun je allerlei gezond lekkers proeven.

Locatie:
Business Centrum A2, in de Kookstudio (achter het Van der Valk hotel Stein-Urmond)
Maurtislaan 49, 6129 EL Urmond

Facebookgroep:
Op https://www.facebook.com/natuurlijksamenkoken kun je je aanmelden en blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes  omtrent het boek, de auteurs en er worden recepten gedeeld.

Boekpresentatie 5 november in Nijmegen!
Op zaterdag 5 november, ben ik van 13.00-15.00 uur  tijdens de kookboekenweek met mijn kookboek in de boekwinkel Dekker van de Vegt, Marikenstraat 29, 6511 PX Nijmegen in Nijmegen. Kom vooral langs en kom het kookboek bekijken en lekkere, gezonde hapjes proeven. 

Nieuw: Kookboek Natuurlijk samen koken; Gezonde Wereldgerechten, #Gezondewereldgerechten

Nieuw: Kookboek Natuurlijk samen koken; Gezonde Wereldgerechten, #Gezondewereldgerechten

2 Comments

11 Gezonde tips voor op vakantie!

Deze foto heb ik gemaakt op het prachtige Bonaire,  waar ik een paar maanden geleden op vakantie was.  

Deze foto heb ik gemaakt op het prachtige Bonaire,  waar ik een paar maanden geleden op vakantie was.  

Het is weer vakantietijd. Waar ga jij naar toe? Ik ga  in september waarschijnlijk naar Estepona in Spanje.  Ik ben meestal van de last minute planning. Je hebt vast veel zin in je vakantie, maar misschien ben je ook bang dat al je goede gezonde gewoontes daar in het water vallen en je extra kilo’s mee naar huis neemt.  Om dat te voorkomen hier 11 tips om te genieten en gezond en fit te blijven.

Bereid je voor:
Zorg dat je voor je op vakantie gaat jezelf goed voorbereid. Heb je een huisje of appartement gehuurd dan kun je veel dingen gemakkelijk in het buitenland ook klaarmaken.  Neem een aantal vaste dingen mee waarvan je niet zeker weet of die in het buitenland verkrijgbaar zijn en die je structuur geven in je eetgewoonten. Bijvoorbeeld havermout, noten of je favoriete biologische muesli. Structuur in je ontbijt helpt.

Google in de omgeving van je bestemming en kijk naar leuke en goede (biologische) restaurants, grote supermarkten waar ze vaak grote versafdelingen hebben, juicebars, lokale foodmarkten. Wat is er mogelijk bij jou in de omgeving? Heeft je hotel een goed uitgebreid buffet zodat je zelf je keuzes kunt maken? Dan is dat ook fantastisch. Begin uitgerust aan je vakantie. Gun jezelf een dag tussen je laatste werkdag en je vertrek, zo heb je nog de tijd om de laatste dingen te kopen en te regelen en ga je relaxter op reis.

Drink water:
Water houd je lichaam gehydrateerd, geeft energie, sneller een vol gevoel en bevat ook geen calorieën.  Drink het gerust de hele dag door, met name in warmere landen is je behoefte aan vocht sterk verhoogd. Vermijd frisdrank als dorstlesser. Heb je genoeg van alleen water drinken en vind je het  saai worden? Voeg aan een karaf water wat fruit aan toe, zoals wat schijfjes citroen, sinaasappel of een paar aardbeien. “Water met een smaakje” is weer helemaal hip en super gezond! Drink ook veel water als je toch een avondje  flink bent doorgezakt; zowel voor je naar bed gaat als meteen de volgende ochtend een aantal glazen nadat je bent opgestaan.

Start de dag met een goed ontbijt:
Door de dag goed te beginnen, met een gezond goed vullend ontbijt, voorkom je snack attacks later op de ochtend of middag. Vermijd dus zoveel mogelijk wit stokbrood en croissants waar niets inzit maar neem bijvoorbeeld je dagelijkse bakje met havermout of muesli met yoghurt, kwark of plantaardige melk, voeg er vers fruit aan toe.  Let erop dat er geen suikers aan de yoghurt etc. zijn toegevoegd. Dit wil in het buitenland soms het geval zijn. Dus wordt het de rest van de dag lastig om gezond te eten, dan is een goed ontbijt in ieder geval een goed begin

Alcohol en frisdrank, wat drink je?
De terrasjes lonken. Sangria’s, apperol Spritz, allemaal heerlijk.  Probeer bij dorst altijd eerst deze te lessen met water. Ga je uiteten ’s avonds of naar een terras, maak met jezelf de afspraak om bijvoorbeeld 1 wijntje te nemen en geniet daar enorm van of een glas fris als je daar heel veel zin in hebt. Zet er water naast zodat je tussendoor altijd water kunt drinken. Of drink op die ene hele gezellige avond met die heerlijke wijn een paar glaasjes en kies er dan voor een paar dagen geen alcohol te nuttigen.  

Uiteten
Zorg dat salades en groenten de basis vormen van je maaltijden.

Beperk frituursnacks, pizza’s, patat, witte pasta, mandjes brood. Dat kan heel veel schelen. Bestel standaard een fles water bij je eten.

Eet tijdens de lunch altijd in de schaduw. Je eten blijft lekkerder en je blijft energieker. Daarnaast is de zon mijden tussen 12.00 en 16.00uur sowieso verstandig.

In veel mediterrane landen, zeker aan de kust, is er plenty vis verkrijgbaar. Bestel een flinke portie verse vis, of schaaldieren en eet er een salade naast. Dat is echt smullen en nog gezond ook. Verder is kip ook prima, let op met vlees, een XXL steak van 500g is niet zo handig en doe het niet iedere dag.

Vraag wanneer je iets besteld waarbij een saus of dressing zit of ze deze apart willen serveren. Dan kun jezelf bepalen hoeveel je neemt of dat je niets neemt. In de meeste restaurants in Spanje of Italië, krijg je standaard (extra virgin) olijfolie op tafel. Perfect als basis voor een gezonde dressing met de juiste goede vetten.

Bestel je pizza of pasta? Deel deze met je partner en bestel er een salade of extra portie groente naast. 

Laat nagerechten zoveel mogelijk staan. Neem het alleen een keer als het echt een keer heeeel erg lekker is. Je geniet dan des te meer en het voelt het als een échte traktatie. 

Hotel minibar en buffet:
Zit je in een hotel? Gebruik de minibar en dan bedoel ik niet het leegdrinken ervan, haha. Haal de minibar leeg en vul deze met rauwkost, fruit en flesjes water.

Bij het buffet: Wil je een voorgerecht? Kies uit de saladebar. Neem een rauwkostsalade als voorgerecht of een groentesoep of een klein stukje vis of schaaldieren met wat rauwkost. vermijd brood.

Hoofdgerecht: Neem een klein bord en kies voor een kleine portie. Heb je daarna nog trek, haal je nog een bordje. Vermijd frituurgerechten en groenten die drijven in heel veel kaas of aangemaakte roomsauzen. Kies bij je hoofdgerecht voor vis, vlees of gevogelte, schep niet alles door elkaar opMaak je eigen dressing, door olijfolie, azijn te mengen, peper en zout toe te voegen en eventueel een beetje mosterd. Laat de kant en klare dressings zoveel mogelijk staan.

De desserts zijn vaak zeer uitgebreid in hotels.  Sla ze zoveel mogelijk over. Wil je toch een dessert? Neem niet een bord vol maar kies 1 of 2 lekkere dingen uit en smullen met kleine hapjes. 

BBQ op de camping:
BBQen is echt iets voor op de camping. Hier een paar gezonde tips.
Zorg dat de BBQ niet meer rookt maar dat alleen de kooltjes gloeien alvorens het vlees erop te leggen. Doe niet teveel kooltjes en briketten in de bbq en verdeel het goed. Laat het vlees goed garen maar niet zwart blakeren. Zwarte randen is nooit goed. Snij ze eraf mocht het toch gebeuren. Maak je eigen satésaus van 100% pinda’s pindakaas door wat ketjap, een uitje,knoflook en rode peper toe te voegen.

Leg ipv vlees, eens groenten- en fruitspiezen op de BBQ die je zelf maakt van bv courgette, paprika, champignons, ui, bloemkool en rijg deze op een satéprikker.

Maak er frisse  salades bij van veel groenten en bv met quinoa als basis voor was meer body.  Je mist het stokbrood echt niet met zoveel andere lekkere dingen.

Blijf bewegen!
Als je thuis regelmatig sport en op vakantie de hele dag op een ligbedje ligt of luiert, anders en meer eet, kan het niet anders dan dat je dit gaat merken en je aankomt. Daarnaast voel je je energie wegglijden en kan je na je vakantie weer opnieuw beginnen met trainen. Neem bijvoorbeeld je hardloopschoenen mee en ga ’s ochtends heel vroeg even hardlopen, al is het maar 15 minuten. Je voelt je als herboren voor de rest van de dag maar ook baantjes zwemmen, een flink stuk wandelen in een bos, op strand of in de bergen zijn fantastisch.  In sommige hotels zijn er fitnessruimten die je gratis kunt gebruiken en dat kan ook even een half uurtje. Je zal zien dat je je veel energieker voelt tijdens maar ook na je vakantie. Zorg dat je goed drinkt na het bewegen en iets van fruit eet om je glycogeenreserve aan te vullen.

Neem bakjes en koelelementen mee
Neem afsluitbare bakjes voor fruit of rauwkost vanuit Nederland mee en boterhamzakjes bijvoorbeeld voor je handje noten of andere healthy snacks, een koeltas met een paar koelelementen zodat je etenswaren en water lekker koud blijven. Perfect als je erop uit trekt met je gezin. Zit je in een hotel?  Kijk de ober achter de bar vriendelijk aan en vraag of je de koelelementen bij hem in de vriezer mag leggen ‘s avonds. In je appartement kunnen de koelelementen in het diepvriesgedeelte.

Gun je lichaam ook vakantie:-)
Als je al je goede gezonde rituelen op vakantie meteen overboord gooit, moet je lichaam extra hard werken om het allemaal te verwerken. Misschien was je al moe voorafgaand aan je vakantie maar word je alleen maar vermoeider doordat je je lichaam ook de verkeerde dingen geeft. Dus vertroetel je lijf met zoveel mogelijk gezonde dingen en varieer. Zorg ook voor voldoende slaap, ga regelmatig op tijd je bed in.

No stress!
Geniet van je vakantie. Als de basis goed is kan je af en toe best kiezen voor een heerlijke guilty pleasure. Laat je je toch een keertje teveel gaan met al dat lekkers, probeer dan de volgende dag de draad gewoon weer op te pakken en wees mild voor jezelf want stress op vakantie, dat is nou ook niet de bedoeling. Fijne vakantie en vergeet niet enorm te genieten, te relaxen en veel plezier te maken!

 

4daagse mueslireep

Morgen is de start van De Nijmeegse Vierdaagse ofwel 4daagse, de wandeltocht van Nederland. Ik kom oorspronkelijk Uit Nijmegen en ben opgegroeid met dit grootste evenement van Nederland. Ieder jaar ben ik als het even kan in Nijmegen te vinden om de wandelaars aan te moedigen en te genieten van de Vierdaagsefeesten, want die zijn niet mis, de hele binnenstad is afgesloten en waar je ook kijkt is wel een muziekpodium te vinden waar volop muziektalent en ander muzikaal vermaak te vinden is en de sfeer was afgelopen weekend al geweldig!. Dit jaar loopt mijn broer (na vele jaren pauze) weer mee en ook mijn schoonzus en nichtje van 15 lopen mee. Het leek mij leuk hen te supporten met een gezonde powerreep. die compact maar zeer voedend is en een perfecte aanvulling is van de glycogeenvoorraden na de training plus gezonde vetten en vezels (uit de zaden en pitten). Dus bedacht ik deze  gezonde lekkere 4daagse mueslireep! Ook tijdens de wandelmars is deze reep een goed vullend gezond tussendoortje vol vezels, vitaminen en mineralen. Zit je aan de kant om de lopers aan te moedigen, dan is een klein stukje van deze mueslireep een gezond tussendoortje welke heerlijk is en veel verzadiging geeft.

Nijmeegse 4daagse mueslireep. 

Nijmeegse 4daagse mueslireep. 

HP Mueslireep - 4daagsereep (voor ongeveer 12 repen)

Ingrediënten:
150g Volkorenspeltmeel
50g havermout
50g rozijnen of cranberries
50g gojibessen
50g gedroogd fruit (dadels, vijgen, ongezwavelde abrikozen etc) kleingesneden
70g pitten en zaden (lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten)
50g gemengde noten grof gehakt
50g geraspte kokos
1 banaan (fijngeprakt)

1el kokosolie
175ml appelsap
1tl agavesiroop
½ el koek/speculaaskruiden

Zo maak je het:
Verwarm de oven op 160graden.
Meng meel, havermout en koekkruiden goed in een kom.
Verwarm de kokosolie op laag vuur tot deze zacht is.
Roer in aparte schaal kokosolie, banaan en appelsap goed door elkaar.
Voeg rest van de ingrediënten toe in de ‘droge ingrediëntenkom”  en roer de banaan-appelsapmix erdoor tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.
Bekleed een bakblik met bakpapier e
n giet het mengsel erin, druk goed aan.

Zet blik op bakplaat in het midden van de oven. Bak het geheel in 30-40 minuten gaar. Tussendoor regelmatig controleren dat deze niet te bruin wordt. Als de buitenkant stevig is en veerkrachtig en lichtbruin is deze klaar. Haal uit de oven, trek ‘cake’ met bakpapier en al uit het blik en laat deze afkoelen op een rooster. Als deze afgekoeld is, kun je de cake in plakken snijden. Verpak de plakken apart en leg in de diepvries en haal er een plak uit wanneer je deze wilt gebruiken. Zonder diepvries is de 'mueslicake', wanneer je deze niet in stukken snijdt zo’n 4 dagen houdbaar  in een afgesloten doos.

Met deze reep haal je zeker de eindstreep! Veel succes  voor alle 4daagselopers. Woensdag en vrijdag ben ik opnieuw in Nijmegen om de lopers en mijn familie aan te moedigen en natuurlijk 's avonds nog een gezellig rondje 4daagsefeesten te doen! 

Gezonde Healthy Pleasures 4daagse mueslireep, perfect voor alle vierdaagse wandelaars maar ook een mooie herstelreep voor bijvoorbeeld hardlopers

Gezonde Healthy Pleasures 4daagse mueslireep, perfect voor alle vierdaagse wandelaars maar ook een mooie herstelreep voor bijvoorbeeld hardlopers

Kookboek GEZONDE WERELDGERECHTEN komt eraan!

Eindelijk kan ik er wat meer over zeggen. Sommigen van jullie wisten het al, Tadaaaaa. Eind oktober komt namelijk het kookboek GEZONDE WERELDGERECHTEN uit waaraan ik als co-auteur heb meegewerkt! Een groep gezonde kookgekken en met een grote passie voor lekker eten van ongeveer 15 personen waaronder ikzelf deelt de lekkerste recepten wereldwijd maar dan met een gezonde touch, zodat je schuldloos kunt genieten. Een enorm leuk maar ook spannend project om aan mee te werken. Ik neem je in dit boek mee naar Spanje waar ik bekende recepten heb aangepast of mijn eigen twist heb gegeven maar altijd met als doel deze zo lekker en zo gezond mogelijk te maken. Ik heb iets met Spanje; Ik heb er aantal jaren gewoond, vele vakanties doorgebracht en zelfs een aantal jaar Spaanse danslessen gevolgd.

Dit boek is een initiatief van Irene Lelieveld bekend van meerdere kookboeken zoals Natuurlijk samen koken, Een gezonde eter voelt zich beter, Wegwijs in de overgang en De natuurlijke detox etcetera. Nu aftellen naar het moment van verschijnen. 
Wil je alvast een exemplaar van dit unieke kookboek bij mij reserveren dan kan dit natuurlijk:-), neem dan vooral contact met me op. 

 

Een kleine impressie van het in oktober te verschijnen kookboek GEZONDE WERELDGERECHTEN  en wordt uitgegeven door uitgeverij Elmar. Ik heb Spanje als land gekozen en deel gezonde lekkere recepten, dat wordt genieten!

Een kleine impressie van het in oktober te verschijnen kookboek GEZONDE WERELDGERECHTEN  en wordt uitgegeven door uitgeverij Elmar. Ik heb Spanje als land gekozen en deel gezonde lekkere recepten, dat wordt genieten!